Geschreven op 19 april 2021 door Daniëlle
In Amerika is de menstruatiecup niet meer weg te denken uit de badkamer, en ook in Nederland wordt de rubberen cup steeds populairder. Eigenlijk bestaat de menstruatie cup al veel langer. De eerste patenten dateren al uit 1867 en de cup die we vandaag de dag gebruiken is al rond 1973 uitgevonden. Toch is deze lang niet zo populair als tampons of maandverband. En dat is zonde, want er zitten zoveel meer voordelen aan! Wij zetten de 6 redenen om voor een menstruatie cup te kiezen hier op een rij.
In een vrouwenleven zorgt maandverband gemiddeld voor 90 kg restafval en tampons voor 60 kg. Dat is heel veel. Een menstruatie cup kan je daarentegen hergebruiken en de levensduur is maar liefst tien jaar. Bonus is dat deze cups ook nog eens worden gemaakt van recyclebaar rubber of siliconen.
De vagina is een broedplaats voor bacteriën. Vandaar de disclaimers op de tamponverpakkingen: Be aware of TSS (ook wel Toxische Shock Syndroom). Geen enkel product 100% gevrijwaard van het risico op TSS, dus ook de menstruatiecup niet, maar het risico is wel een stuk minder. Menstruatiecups tasten namelijk je slijmvlies niet aan. Een cup absorbeert niet maar vangt alleen maar op.
Ook ben je minder gevoelig voor bacteriële en schimmelinfecties. Wel is het van groot belang dat je de menstruatiecup na gebruik goed schoonmaakt met kokend water. Dit kan in een pannetje op het vuur, of met onze sterilizer in de magnetron.
Een goede menstruatiecup bevat geen giftige stoffen omdat deze wordt gemaakt van siliconen (medische kwaliteit siliconen). Dit bevat geen BPA, is vrij van chemicaliën en synthetische stoffen. Let hier dus op bij aanschaf van jouw menstruatiecup.
Wist je dat Menstruatiecups een veel beter comfort geven dan tampons of maandverband? Dit is dan ook de meest genoemde reden waarom een cup zo fijn is: je kan sporten, naar de sauna, zwemmen, fietsen, urenlang dansen en de nacht doorslapen, helemaal zonder zorgen.
Een tampon mag je niet langer inhouden dan acht uur, terwijl je een menstruatiecup daarentegen tot twaalf uur lang kunt laten zitten. Dat betekent een stuk minder vaak vieze vingers op een dag. Uiteraard bepaald de hevigheid van jouw menstruatie na hoeveel tijd de cup vol is. De Bamboozy cup maat 1 kan tot 22ml opvangen terwijl maat 2 30ml kan houden.
Als je een menstruatiecup vergelijkt met één pakje tampons is een menstruatiecup niet goedkoop. Maar als je één menstruatiecup vergelijkt met een jaar tampons, ben je veel voordeliger uit. Let’s do the math: Een goede menstruatiecup is +- 25 euro. Een pakje tampons kost rond de 3 euro. In een jaar gebruik je minimaal 12 doosjes, wat neerkomt op 36 euro. Een menstruatiecup bespaart je in het eerste jaar al 11 euro! Vervolgens kun je met deze cup ongeveer 5 jaar doen, dus reken je winst maar uit 😉
Wij hebben uitvoerig onderzoek gedaan en alle merken van cups die in Nederland verkrijgbaar zijn getest. Er zitten grote verschillen tussen de flexibiliteit van de siliconen, de uitvouwkracht en de verschillende steeltjes. Daarnaast is er ook een groot verschil in prijs tussen de huidige menstruatiecups die worden aangeboden. Met onze eigen ervaringen zijn wij zelf de ultieme comfort cup gaan ontwikkelen.
Onze Bamboozy Menstruatiecups coaches, Danielle en Vivienne, staan voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden en kunnen je begeleiden bij het kiezen van de juiste maat.
Start met het gebruik van de menstruatiecup!