Geschreven op 22 december 2023
Velen van ons kennen het maar al te goed: de buikkrampen die gepaard gaan met bloedverlies voor een aantal dagen per maand. Je verlangt om onder een dekentje te kruipen met een warme kruik, maar het dagelijks leven gaat gewoon door. Dus hoe kun je deze pijn verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen?
Tijdens je cyclus verdikt het baarmoederslijmvlies in je baarmoeder β het wordt klaargemaakt om een bevruchte eicel op te vangen. Als je eicel vervolgens tijdens je ovulatie niet wordt bevrucht, wordt het baarmoederslijmvlies weer verstoten: je menstrueert. Daarom is je menstruatiebloed niet hetzelfde als bloed van een wond; menstruatiebloed is eigenlijk stukjes baarmoederslijmvlies (cellen en weefsel) die via je baarmoederhals uit je vagina naar buiten komen. Om het baarmoedervlies los te krijgen en uit je baarmoeder te persen, trekt je baarmoeder samen, wat het gevoel van kramp kan veroorzaken. Dit is een normale bijkomstigheid van menstrueren, maar menstruatiekrampen kunnen heel pijnlijk en storend zijn.
Neem de juiste pijnstilling. Als je een directe pijnverlichDng zoekt voor menstruatipijn, kun je pijnsDllers nemen. Hoewel paracetamol prima werkt voor algemene pijn, kun je het beste voor Ibuprofen kiezen tijdens je menstruatie. Dit is namelijk een prostaglandine-synthetase-remmer. Prostaglandine is het hormoon dat ervoor zorgt dat je baarmoeder samentrekt, waardoor Ibuprofen dus ook het bloedverlies kan verminderen, naast het verminderen van pijn. Lees de bijsluiter voor gebruik voor de juiste dosering.
Ben je meer op zoek naar een oplossing voor de lange termijn? Kijk dan eens naar de producten die je gebruikt tijdens je menstruatie. Je hoort het niet vaak, maar het gebruik van tampons kan ook invloed hebben op menstruatipijn. Tampons bevatten namelijk kleine hoeveelheden dioxines en bestrijdingsmiddelen. De tampons worden bespoten met pesticiden en later gebleekt met chloor. Hoewel tampons over het algemeen veilig zijn, kunnen ze bij sommige mensen invloed hebben op hun hormonen en daardoor hun cyclus. Ook het absorberend vermogen, kan zorgen voor ongemak tijdens het dragen. Kies daarom eerder voor een herbruikbaar alternatief. De menstruatiecup is een goed voorbeeld hiervan. Dit is ook een menstruatiproduct dat je vaginaal inbrengt, maar het is gemaakt van 100% medisch siliconen, zonder giftige stoffen. De cup is niet absorberend, maar het vangt je menstruatiebloed op, waardoor het een hoger draagcomfort heeU en veiliger is voor je vaginale balans. Ook zijn er goede herbruikbare maandverbanden, of kijk naar natuurlijk wegwerp maandverband. Merk je geen verschil na het stoppen met tampons? Dan is het een goed idee om op een dieper niveau naar je lichaam te kijken.
Over het algemeen willen je hormonen altijd in balans zijn. De drie hormonen die de grootste rol spelen in de voortplanting bij een biologische vrouw, zijn oestrogeen, progesteron en testosteron. Ze werken samen om jouw lichaam (en je cyclus) zo goed mogelijk te laten werken. Als je hormonen helemaal in balans zijn, hoor je weinig tot geen pijn te ervaren tijdens je menstruatie, maar als er extra hormonen bijkomen, raakt jouw lichaam uit balans. Bijvoorbeeld door hormonale anticonceptie, maar ook door stress.
Het stresshormoon cortisol wordt namelijk gemaakt uit progesteron, terwijl dit eigenlijk bedoeld is voor je cyclus. Hormonale anticonceptie voegt extra hormonen toe aan je lichaam, wat soms kan bijdragen aan het herstellen van hormonale balans als deze verstoord is, maar ook de balans kan verstoren als je hormonen al in evenwicht zijn. Het kan dus absoluut de moeite waard zijn om hiernaar te kijken. Bespreek met je huisarts of anticonceptie een goede optie voor je is en vindt natuurlijke manieren om stress te verminderen. Ook kan je doormiddel van je dieet je hormonen in balans krijgen.
Het is geen geheim dat je dieet een grote rol speelt in de gezondheid van je lichaam. Zo kan je dieet ook een direct effect hebben op je cyclus en je menstruatieklachten. CafeΓ―ne kan bijvoorbeeld een grote invloed hebben op je hormonale niveaus. Probeer daarom je inname hiervan te verminderen. Kijk ook eens naar de voedingsstoffen die je binnenkrijgt, de juiste kunnen namelijk een positief effect hebben op menstruatipijn. Zo kunnen omega-3- vetzuren ontstekingsremmend zijn. Denk aan vis, lijnzaad of walnoten. Ook voldoende vitamine D kan zorgen dat ontstekingen gereguleerd worden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zoals bananen, noten, zaden en bladgroenten, kunnen de spieren ontspannen en krampen verminderen.
Uiteindelijk hoort niemand belemmerd te worden in zijn dagelijks leven door menstruatipijn. Als je pijn zo ernstig is dat het je normale leven verstoort, en als geen van de genoemde veranderingen de gewenste verlichDng brengt, overweeg dan een gesprek met je huisarts of een hormoonspecialist. Samen kunnen jullie de beste opDes voor jouw situaDe bespreken. Laat je cyclus voor je werken, niet tegen je!
Heb je nog meer vragen? Vraag het aan onze menstruatiespecialisten en we proberen je verder te helpen π